O Svetovnem dnevu mladih

“Marija je vstala in se odpravila v naglici” (Lk 1,39) je svetopisemski citat, ki ga je papež Frančišek izbral za geslo SDM, ki bo prvič potekal v portugalski prestolnici Lizboni. Več o vsebini pa spodaj, kjer imaš na voljo tudi gradiva za osebno ali skupno pripravo ter informacije o tem, kaj je SDM.

Kaj sploh je Svetovni dan mladih?

Svetovni dan mladih (SDM) je srečanje mladih z vsega sveta s papežem. Je tudi romanje, praznovanje mladih, izraz vesoljne Cerkve in priložnost za evangelizacijo v svetu mladih. Čeprav je njegova katoliška identiteta jasna, svetovni dan mladih odpira vrata vsem, ne glede na to, kako blizu ali daleč od Cerkve so. 

Na škofijski ravni se praznuje na nedeljo Kristusa Kralja, vsaki dve, tri ali štiri leta pa kot mednarodno srečanje v mestu, ki ga izbere papež, ki se dogodka tudi udeleži. Združuje na milijone mladih, ki praznujejo svojo vero in pripadnost Cerkvi.

Svetovni dan mladih se je od svoje prve izvedbe v Rimu leta 1986 izkazal kot kraj rojstva poklicev za zakon in posvečeno življenje ter orodje za evangelizacijo in preoblikovanje Cerkve. 

Njegov cilj je vsem udeležencem omogočiti izkušnjo univerzalne Cerkve in spodbuditi osebno srečanje z Jezusom Kristusom. Je nova spodbuda za vero, upanje in dobrodelnost celotne skupnosti države gostiteljice. Svetovni dan mladih, ki ga ustvarjajo mladi, si prizadeva tudi za spodbujanje miru, edinosti in bratstva med ljudmi in narodi po vsem svetu.

Kako je SDM nastal?

Po mnenju mnogih gre za najlepšo novost, ki jo je vpeljal papež Janez Pavel II. Leta 1984 se je papež odločil, da bo na cvetno nedeljo v Rimu organiziral srečanje ob mladinskem jubileju svetega leta odrešenja 1983-1984. Pričakovali so 60 tisoč romarjev, vendar se je dogodka udeležilo 250 tisoč mladih iz različnih držav sveta.

Izkušnja je bila tako pomembna za celotno Cerkev, da se je sveti oče odločil, da praznovanje naslednje leto ponovi. Na tem srečanju so 300 tisoč mladih romarjev razporedili po mestnih cerkvah, kjer so bili zbrani v trenutkih molitve in kateheze, sledilo pa je skupno srečanje na Trgu svetega Petra, kjer so se udeležili praznovanja s papežem. Istega leta (1985) je Janez Pavel II. napisal apostolsko spodbudo mladim vsega sveta in 20. decembra razglasil ustanovitev Svetovnega dneva mladih.

V nagovoru kolegiju kardinalov in rimski kuriji je papež takole pojasnil ustanovitev svetovnega dneva mladih: “Vsi mladi se morajo čutiti spremljane s strani Cerkve: zato se celotna Cerkev v povezavi s Petrovim naslednikom na svetovni ravni čuti bolj zavezana današnji mladini, njenim skrbem in zahtevam, njeni odprtosti in upanju, da bi odgovorila na njena hrepenenja ter z ustreznim potekom razvoja posredovala gotovost, ki je Kristus, resnico, ki je Kristus, ljubezen, ki je Kristus.”

Simboli SDM

Svetovni dan mladih spremljata in predstavljata dva simbola: romarski križ in ikona Marije Salus Populi Romani. V mesecih pred vsakim SDM se simbola odpravita na romanje, da se preko njiju posreduje evangeljsko sporočilo ter na poseben način spremlja mlade in njihovo stvarnost.

Način, kako so bili ti simboli sprejeti in dobrodošli, je po vsem svetu obrodil veliko sadov.

V Afriki so spodbudili mlade, naj postanejo nenasilna generacija, prikazani so bili na čelu več mirovnih pohodov, na tisoče vernikov pa se jih je dotaknilo in jih pozdravilo v značilnih oblačilih svojih držav. Pomagali so tudi pri doseganju sprave v krajih z napetostmi, kot je Vzhodni Timor.

 

Kako SDM poteka?

V enem tednu so mladi z vsega sveta sprejeti v javne (telovadnice, šole, paviljoni …) in župnijske nastanitve ali k družinam. Poleg trenutkov molitve, izmenjave in prostega časa se mladi, vključeni v to praznovanje, udeležujejo različnih pobud, ki jih organizira ekipa Svetovnega dneva mladih na različnih lokacijah po mestu. Vrhunec predstavljajo praznovanja, na katerih je prisoten papež: pozdravna in otvoritvena slovesnost, križev pot, bdenje in zaključna sveta maša v zadnjem dnevu.

Lizbona 2023

01. - 06. avgust

Geslo in vsebina

“Marija je vstala in se odpravila v naglici” (Lk 1,39) je svetopisemski citat, ki ga je papež Frančišek izbral za geslo SDM, ki bo prvič potekal v portugalski prestolnici Lizboni. Svetopisemski stavek (citat iz evangelija po svetem Luku) odpira pripoved o Marijinem obiskanju sorodnice Elizabete, svetopisemskem odlomku, ki sledi angelovem oznanjenju Mariji, da bo mati Božjega Sina, ki je bilo tema zadnjega svetovnega dneva mladih v Panami.

Med njunim pogovorom o oznanjenju angel Mariji pove, da je njena starejša sorodnica, ki je veljala za nerodovitno, noseča. Potem ko je angelu zatrdila: “Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi,” (Lk 1,38) se Marija odpravi v Ain Karim, vas blizu Jeruzalema, kjer je živela Elizabeta in pričakovala rojstvo Janeza, ki bo postal sveti Janez Krstnik.

Marija iz Nazareta je eden izmed velikih zgledov krščanske poti. Uči nas, kako reči Bogu “da”. Bila je osrednji lik zadnjega SDM in bo to ponovno tudi v Lizboni. V svetopisemski zgodbi o obiskanju je Marija s svojim dejanjem vstajenja predstavljena kot žena ljubezni in misijonarka. Odhod v naglici predstavlja držo, na katero papež Frančišek v sporočilu za Svetovni dan mladih v Lizboni 2023 nakazuje: “Naj bo evangelizacija mladih dejavna in misijonarska, saj bodo tako prepoznali in pričevali o navzočnosti živega Kristusa.”

V apostolski spodbudi Kristus živi je papež nagovoril zlasti mlade in jih izzval, naj bodo pogumni misijonarji: “Kam nas pošilja Jezus? Ni meja, ni omejitev: pošilja nas povsod. Evangelij je namenjen vsem, ne le nekaterim.” (CV 177)

Molitev

Naša ljuba Gospa obiskanja,
ki si v naglici h goram k Elizabeti odhitela,
vodi nas do vseh,
ki čakajo besedo živega evangelija:
Jezusa Kristusa, tvojega Sina in našega Gospoda.
Tudi mi bomo vstali in goreče hiteli,
ne bomo se ustavljali in ne bomo se mudili,
z radostjo in pripravljenostjo ti bomo sledili.
Spokojno bomo stopali;
ker kdor Kristusa nosi, mir nosi,
in kdor nosi dobroto, nosi blaginjo.
Naša Gospa,
z močjo tvojega navdiha bo Svetovni dan mladih
skupno praznovanje Kristusa,
ki ga, kot si ga nekoč nosila ti,
danes nosimo mi.
Naj bo to čas pričevanja in čas izmenjevanja,
čas sobivanja in zahvaljevanja,
čas, ko bo vsak iskal tiste, ki ga pričakujejo.
S teboj bomo korakali po poti srečevanja,
da bo združen ves naš svet v bratstvu,
pravičnosti in miru.
Pomagaj nam, naša Gospa,
prinesti Kristusa do vseh,
v pokorščini nebeškemu Očetu,
v ljubezni Svetega Duha. Amen.

Kateheze

Kateheze so trenutno dostopne na povezavi: https://www.lisboa2023.org/en/preparation/rise-up

 

Rožni venec

Križev pot